Thursday, 4 October 2012

I'm going slightly mad.

astăzi am auzit (vorba vine, conversația având loc în scris) din nou că muzica pe care o ascult este tristă. și m-a luat cu călduri pe la tâmple. ok. să stabilim de la bun început. nu discutăm gusturi sau genuri, știm cu toții că totul este relativ și că suntem ființe eminamente subiective când ne vine rândul să ne dăm cu părerea cu privire la multe dintre chestiile care ne înconjoară.
și poate că aș fi de acord cu această patalama de tristă dacă aș beneficia și de explicații serioase. majoritatea, însă, se rezumă la a-mi spune că nu este veselă pentru că nu are ritm, pentru că nu este pretabilă, probabil, unei discoteci. stau atunci și mă întreb care oare e mai tristă între asta și asta?
acestea fiind zise, m-am săturat să mi se spună că melodiile care îmi place să îmi gâdile urechile sunt melancolice (a se citi: deprimante). recunosc, însă, că nu m-am gândit niciodată să categorisesc muzica în tristă și veselă. și poate de aici se trage totul. 
eu (și aici intervine subiectivismul) mă raportez la muzică de bună sau de proastă calitate. la senzațiile pe care mi le oferă, la momente (re)trăite la auzul unui sunet acompaniat sau nu de un vers. și hai, să zicem că aș fi de acord cu voi. ce e atât de rău în a asculta muzică tristă?